Running gear

Tips voor het kiezen van goede hardloopschoenen

hardloopschoenenGoede hardloopschoenen zijn essentieel voor een loper. Zonder aangepaste schoenen loop je immers het risico op blessures en is de belasting voor je gewrichten en spieren erg hoog. Uit ervaring weet ik dat het kiezen van een goed paar hardloopschoenen niet altijd even gemakkelijk is. Daarom deel ik een aantal tips met jou zodat jij met de ideale hardloopschoenen de winkel buiten wandelt.

Overpronatie, onderpronatie of eerder een neutrale loopstijl?

Hou bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen altijd rekening met je loopstijl en kies voor een paar dat aangepast is aan hoe je loopt. Als je last hebt van overpronatie is het immers geen goed idee om schoenen voor een neutrale loopstijl te kopen. Zo verhoog je namelijk de kans op pijn en blessures.

Ga langs bij een speciaalzaak

Hoe verleidelijk het soms ook is om hardloopschoenen in een outlet of gewone schoenwinkel te kopen (guilty), ga steeds langs bij een speciaalzaak. De mensen die er werken hebben meestal een opleiding gevolgd en kunnen je aan de hand daarvan ook gericht advies geven. Zo goed als alle hardloopwinkels hebben tegenwoordig ook een loopband met camera staan die jouw loopbewegingen kan analyseren. Op die manier ga jij nooit nog met een verkeerd paar schoenen naar huis.

Hou je hardloopdoel in het achterhoofd

Ben jij van plan om binnenkort een marathon te lopen of start je net met hardlopen? Kans is groot dat er voor beide doelen een andere hardloopschoen aangeraden wordt. Hou daarom steeds rekening met je hardloopdoel en maak dat ook kenbaar aan de verkopers. Zij geven je graag advies naargelang jouw behoeften. Of dat nu een schoen voor snelheid, demping, duurlopen, trails, … is.

Aangepaste schoenen voor brede/smalle voeten

Een hardloopschoen moet comfortabel zitten en mag absoluut niet knellen. Net zoals bij normale schoenen, bestaan er in het assortiment hardloopschoenen ook schoenen die geschikt zijn voor mensen met een brede (of juist heel smalle) maat. De GT 2000 van Asics is bijvoorbeeld zo’n schoen die een smallere en bredere versie heeft.

Nog een aantal kleine tips om in je achterhoofd te houden:

  • Neem je hardloopsokken mee
  • Koop nieuwe hardloopschoenen steeds in de namiddag

Heb jij nog andere tips voor het kopen van hardloopschoenen?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge