Training

Tips voor het hardlopen bij warm weer

hardlopen-warmteDe weergoden trakteren ons al enkele weken op mooi weer. Heerlijk als je er rustig van kan genieten, maar minder ideaal als je op dit moment aan het trainen bent voor je volgende uitdaging. Door de warmte worden je trainingen immers een stuk zwaarder en heb je ook meer last van lichamelijke ongemakken. In dit artikel geef ik je 6 tips om de warmte te trotseren.

Ga voor 10u of na 20u hardlopen

Probeer de warmste momenten van de dag te vermijden en ga bij voorkeur ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat hardlopen. Het zal misschien even aanpassen zijn om zo vroeg of zo laat te gaan lopen, maar je zal al snel ervaren dat het alleen maar voordelen biedt.

Draag luchtige kledij en vermijdt zwart

Laat je zwarte kledingstukken de komende tijd maar even links liggen. Zwart trekt de warmte aan en dat willen we natuurlijk het liefst van al zoveel mogelijk voorkomen. Kies daarom voor luchtige kledingstukken in een lichte kleur. Zo kan je lichaam de warmte makkelijker kwijt.

Drink voldoende

Drink in het algemeen meer water. Ook op momenten dat je niet aan het sporten bent, zal je door de hitte immers meer vocht verliezen. Probeer in de mate van het mogelijke ook wat water mee te nemen tijdens je training. Of stippel een route uit waarbij je langs een waterkraantje loopt zodat je toch even wat kan drinken. Zorg er ook voor dat je na het lopen voldoende drinkt om je vochtbalans op peil te houden.

Smeer je in met zonnecrème

Tijdens het hardlopen zal je er misschien niet veel van merken, maar doordat je zweet en niet altijd in de schaduw kan lopen, bestaat de kans dat je verbrandt. Kies voor een zonnecrème met een voldoende hoge factor en smeer je ruim van tevoren in. Ik smeer mezelf altijd een halfuurtje voor ik ga lopen in om er zeker van te zijn dat de crème goed ingetrokken is. Velen vinden dat zonnecrème plakt, maar tegenwoordig vind je in de winkel ook heel wat zonneproducten die specifiek op sporters gericht zijn. Draag bij voorkeur ook een petje om je hoofd te beschermen tegen de hitte.

Zoek zoveel mogelijk de schaduw op

Biedt jouw favoriete hardlooproute weinig schaduw? Kies dan tijdens warme dagen even voor een andere route. In parken of bossen is er niet alleen veel schaduw, maar vaak is het er ook wat frisser dan op de weg en hangt er meer zuurstof. Net wat we nodig hebben!

Verlaag je tempo

Pas je schema aan en plan wat meer rustigere trainingen in. Moet je toch een aantal intensieve trainingen volbrengen? Verlaag dan je snelheid en hou je hartslag goed in het oog. Op warme dagen is het absoluut niet aan te raden om jezelf helemaal stuk te lopen. Die snelheid komt wel weer terug als het opnieuw wat frisser is!

Heb jij nog tips voor mij om de warmte te trotseren?

Liefs,
Aurelie

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge