Training

Road to half marathon

Schema-NRCTot voor kort waren mijn hardlooprondjes niet langer dan 10 km, maar ik voel dat mijn lichaam klaar is voor een volgende uitdaging. Daarom ben ik twee weken geleden met een schema van Nike+ Run Club (NRC) begonnen om in 14 weken een halve marathon te kunnen lopen. 

Als ik ooit de finish van een marathon wil halen (en liefst volgend jaar al), dan moet ik mijn lichaam toch echt eens laten wennen aan lange afstanden. Op dit moment word ik nog wat ‘zenuwachtig’ als ik er aan denk om binnen een aantal weken 21 km te lopen, maar tegelijk heb ik er ook ontzettend veel zin in. Omdat ik absoluut geen idee had hoe ik op een verantwoorde manier mijn aantal kilometers zou kunnen vermeerderen, heb ik besloten om het NRC-schema voor de halve marathon te volgen.

Soorten trainingen

Dit schema focust op drie soorten trainingen per week: snelheid, uithoudingsvermogen en herstel. De combinatie van die drie verschillende activiteiten zal mij klaarstomen voor de halve marathon en ervoor zorgen dat ik als de fitste versie van mezelf de eindmeet haal.

Elke week is opgebouwd uit twee snelheidstrainingen (zoals temporuns, fartlek, strides, heuveltraining, …), één duurloop en vier hersteldagen. Die hersteldagen kan ik invullen zoals ik dat zelf wil. Afhankelijk van waar mijn lichaam nood aan heeft, geef ik mezelf de keuze tussen een herstelrun, een zumba groepsles, core oefeningen of een complete rustdag.

Aanpasbaar aan ervaring en agenda

Het schema vereist een zekere basisconditie – tijdens de eerste week loop je ong. 20 km – en bouwt in 14 weken langzaam op naar 21,1 km. Het voordeel van dit schema is dat het aangepast kan worden aan je ervaringsniveau en agenda. Je hoeft namelijk niet op week 14 te beginnen, maar kan ook bijvoorbeeld inpikken op week 8. Daarnaast telt het schema geen vaste trainingsdagen en deel je de verschillende trainingen in zoals het voor jou het beste uitkomt. Ik loop het liefst op maandag – dinsdag – donderdag – zaterdag en dat kan perfect.

Wat vind ik van het schema?

Het is de eerste keer (met uitzondering van Start To Run) dat ik een schema volg en tot nu toe bevalt het mij wel. Voorheen zagen mijn runs er altijd hetzelfde uit: ik koos op voorhand een bepaalde afstand en die liep ik dan uit. Dat is nu absoluut het geval niet meer.

Tijdens de snelheidstrainingen moet ik mezelf echt tot het uiterste drijven omdat ik het niet gewoon ben om de hele tijd van tempo te wisselen. Op dit moment zie ik nog geen invloed van de snelheidstrainingen op mijn tempo en uithoudingsvermogen tijdens de duurlopen, maar ik ga er vanuit dat dat de komende weken nog zal komen.

Tot nu toe is het mij gelukt om elke training af te werken zoals het in het schema staat, dus dat wil ik de komende weken zeker volhouden. Halve marathon, here I come :).

Train jij met een schema?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply BySilke 20 april 2016 at 09:17

  Die Nike+ Run Club klinkt eigenlijk wel interessant: in twee maanden 21km lopen zou ik ook wel willen 😉 Misschien iets voor deze zomervakantie! Veel succes alleszins 🙂

 • Reply Leyal 21 april 2016 at 18:45

  Superleuke post! Heb je blog net ontdekt, ga lekker wat zitten lezen. 😀

 • Reply Ingrid 10 mei 2016 at 14:54

  Goed bezig, Aurelie, ben er zeker van dat het je gaat lukken! x

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge