Inspiratie

Review: Los – Hoe ik mezelf terugvond in trailrunning

los-reviewNaast hardlopen, hou ik ook ontzettend veel van lezen. Wanneer die twee passies samenkomen in de vorm van een hardloopboek, is het dan ook dubbel feest voor mij. Vandaag vertel ik je wat meer over Los van Diederik van Hoogstraten: een inspirerend boek over trailrunning, maar vooral ook over de vrijheid die een loper ervaart.

Na een reeks blessures en verbroken relaties is het zelfvertrouwen van de hardlopende Amerikacorrespondent Diederik van Hoogstraten verdwenen. Hij begint opnieuw aan de zonnige westkust, en verruilt als loper de straten van New York voor de ruige bergpaden rond Los Angeles. Op en om de trails ontdekt Van Hoogstraten een gemeenschap van doorzetters, mensen van allerlei pluimage die elkaar vinden in een intense liefde voor de natuur en het langeafstandslopen. Hij praat er met internationale toplopers en doodgewone trailrunners over hun ervaringen. En al snel gaat niet alleen ieder zandpad, maar ook de rest van zijn leven bergopwaarts.

Ik las dit boek voor- en na mijn werk op de trein en hoe meer ik las, hoe meer zin ik kreeg om te gaan hardlopen. De manier waarop Diederik zijn ervaringen en gevoelens op en om de trails beschrijft, is immers ontzettend inspirerend. Hij gaat geen enkel onderwerp uit de weg en vertelt dan ook uitvoerig over doorzetten, het gevoel van vrijheid dat lopen geeft, zijn ervaringen met medetrailrunners, zijn hond Charlie en vrouw Kelly, …

Wat ik vooral van het boek onthou is de manier waarop Diederik met pijn en negatieve gedachten omgaat. Tijdens mijn voorbereiding voor de halve marathon heb ik vaak gevloekt omdat mijn benen niet meer wilden en gaf ik toe aan het negatieve stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik moest wandelen of mijn run vroegtijdig moest afbreken. Dit boek heeft mij geleerd dat ik sterker moet zijn dan die negativiteit en dat ik pijnsignalen moet zien als een vorm van groei en ontwikkeling (tenzij het natuurlijk om werkelijke pijn gaat). Dat ik pijn voel, betekent dat ik leef. Dat ik kan en mag hardlopen. En het gevoel dat ik ervaar wanneer ik dat negatief stemmetje negeer en toch doorzet, is onbeschrijflijk. Mijn lichaam is tot veel meer in staat dan ik zelf voor mogelijk acht. En zonder het hardlopen, was ik misschien nooit tot dat besef gekomen.

Of je nu al jaren hardloopt of net begint, dit boek is echt een must read. Het is ontzettend inspirerend en geeft je heel veel zin om er op uit te trekken. Om zelf ook los van de wereld te komen.

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge