Running gear

Review: Julbo Aerolite sportbril

Hardlopen met een sportbril? Ik had het tot voor kort nog nooit gedaan. Toen ik een tijdje geleden de kans kreeg om de Julbo Aerolite sportbril uit te testen, twijfelde ik dan ook geen moment. De afgelopen weken was het prachtig nazomerweer en dat was voor mij het ideale moment om hem uit te testen. Ik vertel je graag wat ik ervan vind!

Waarom zou je als hardloper een sportbril dragen?

Bij fietsers is het dragen van een bril de normaalste zaak van de wereld, maar bij hardlopers is dat veel minder het geval. Een sportbril behoort voor de meesten niet tot de basisuitrusting. Nochtans is zo’n bril geen overbodige luxe. De belangrijkste reden om er eentje te dragen, is om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht en de schadelijke stralen van de zon. Daarnaast voorkomt een sportbril dat je ogen gaan tranen op dagen dat er veel wind staat. En loop je vaak door bossen of zanderige gebieden? Dan beschermt een sportbril je ogen tegen al het opstuivende stof en vuil. Niets dan voordelen dus.

Het enige nadeel? Als hardloper schokt je lichaam de hele tijd en dan heb je materiaal nodig dat ongelooflijk goed op zijn plaats zijn zitten. Helaas is het niet makkelijk om een sportbril te vinden die uren aan een stuk goed blijft zitten. Gelukkig, heb ik een exemplaar getest dat daar wel aan voldoet.

Wat zegt de Julbo zelf over de Aerolite?

“Lichtgewicht bril, speciaal ontworpen voor vrouwen en atleten met een klein gezicht. De Aerolite is direct afgeleid van de Aero, de favoriete bril van trailrunners. Deze bril blijft even goed zitten, en ventileert net zo goed met een montuurloos scherm dat de bril nog lichter maakt en een enorm gevoel van vrijheid geeft. Met zijn fotochromatische lenzen is de Aerolite bij uitstek geschikt om onder alle omstandigheden net dat stapje verder te gaan.”

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel goed, maar klopt het ook? Ik had tot voor kort nog nooit met een sportbril gelopen en was in het begin dan ook behoorlijk sceptisch. Zou hij wel op mijn gezicht blijven zitten? Wat als hij mij gaat irriteren? Ga ik wel even goed kunnen zien als wanneer ik de bril niet draag? Het waren stuk voor stuk vragen die in mijn hoofd omgingen.

Ik droeg de bril voor het eerst tijdens een korte herstelloop en onderweg moest ik al snel tot de conclusie komen dat de Julbo Aerolite eigenlijk heel fijn zit. Zo fijn dat je na een tijdje vergeet dat je een bril op hebt. Hij is gemaakt uit erg zacht materiaal, weegt amper 22 gram en heeft verstelbare pads aan de neus waardoor je hem helemaal op maat van jouw gezicht kan afstellen.

Daarnaast bezorgt het randloze montuur mij een breed gezichtsveld waardoor ik met bril evenveel zie als zonder bril. Maar de grootste meerwaarde? Die zit hem toch in het feit dat hij mijn ogen beschermt tegen de zon. Vooral op avonden waarop de zon heel laag hangt, komt de Julbo Aerolite ontzettend goed van pas. Vroeger liep ik soms lange stukken met dichtgeknepen ogen, nu hoeft dat helemaal niet meer 😊.

Gebruik ik de Julbo Aerolite dan tijdens elke training?

Nee. Ik haal hem enkel boven als de zon fel schijnt en/of laag hangt. En ik draag hem ook niet tijdens elk type training. Ik vind hem prima voor trage, lange duurlopen of herstellopen, maar bij tempolopen of intervaltrainingen laat ik hem thuis. Dan heb ik het liefst zo min mogelijk materiaal mee.

Over het algemeen ben ik erg tevreden van de Julbo Aerolite en moest jij op zoek zijn naar een fijne sportbril, dan kan ik hem jou zeker aanraden!

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge