Wedstrijden

Race: Great Breweries 25 km

Great Breweries 25 kmEen van de leukste hardloopevents in België; zo zou ik de Great Breweries 25 km omschrijven. Vorig jaar verkende ik het parcours als wandelaar en dit jaar kon ik het dankzij de NN Running Club beleven als hardloper. Benieuwd naar mijn deelname?

Op voorhand leek het een perfect plan, 4 weken na de marathon van Parijs meedoen aan de Great Breweries 25 km. De afstand zou dan toch al in mijn benen zitten en tegen dan zou ik ook zo goed als helemaal hersteld zijn van de marathon. Dat laatste klopte helaas niet volledig. De laatste weken was ik ontzettend moe en ik had het idee dat die marathon veel langer in mijn lichaam bleef hangen dan na New York en Antwerpen. Ik had dan ook een beetje schrik voor die 25 km. Gelukkig had ik wel ontzettend veel zin in om mee te doen en dat zorgde ervoor dat ik op zondag 12 mei enthousiast aan de start stond.

Een tijdsdoel had ik niet meteen voor ogen. Op de marathon kwam ik op 2u25’ door aan het 25-kilometerpunt, maar ik wist dat dat er niet ging inzitten. Ik besloot om te mikken op een tijd rond 2u30’. Zo kon ik starten aan 10 km/u en zou ik wel snel merken of ik het tempo kon volhouden of best wat zou vertragen.

0 – 5 km

Er zijn een aantal redenen waarom ik de Great Breweries 25 km zo leuk vind: er is veel sfeer, de bevoorrading is top, het parcours is zo goed als vlak, de route neemt je mee langs kleine paadjes en door brouwerijen, en het is geen massa-event zoals de Antwerp 10 Miles en de 20 km door Brussel. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat je meteen van bij de start je eigen tempo kan lopen. En je niet van hier naar daar hoeft te slingeren over de weg.

Zo kwam het dat ik de eerste 5 kilometer kon afleggen in 28’36”. Iets sneller dan ik in gedachten had, maar wel een prima begin van de wedstrijd.

5 – 10 km

De volgende 5 kilometer waren mijn favoriete kilometers van de Great Breweries. De route neemt ons nog steeds mee langs veldbaantjes, maar dit is ook het punt waarop je doorheen Brouwerij PALM loopt. En dat is toch best uniek. Voor je de brouwerij effectief binnengaat, kom je via een lange oprijlaan als het ware terecht op binnenplaats van een Middeleeuws kasteel. Luttele seconden later vertoef je in een heel andere setting. Je loopt dan letterlijk langs de bakken bier loopt en je kan in de verte ook de productiehal zien. Ik moet je vast en zeker niet vertellen dat de tijd hierdoor wat sneller voorbij gaat.

Na 57’25” liep ik over de tijdsregistratiemat van de 10 kilometer. Nog steeds mooi op schema om onder de 2u30’ te finishen.

10 – 15 km

Tussen kilometer 10 en kilometer 15 heb ik me vooral proberen vasthangen aan een groepje dat ongeveer mijn tempo liep. Ik begon namelijk al een beetje moe te worden en dit werkte perfect voor mij. Ik hoefde enkel maar te volgen en me niets aan te trekken van mijn snelheid. Dankzij het groepje waarin ik meeliep, kruiste ik het 15 kilometerpunt in 1u25’34”. Nog een uurtje te gaan, dit moest lukken.

15 – 20 km

Van kilometer 15 tot kilometer 20 herinner ik me niet zoveel meer. Wat ik wel nog weet, is dat ik ‘mijn loopgroepje’ rond kilometer 17 moest laten gaan. Ik kon het tempo namelijk  niet meer vast kon houden. Dit gaf mentaal een tik want vanaf nu moest ik het alleen doen. Ook al was het vanaf hier nog maar een kleine 50 minuten tot de finish, toch zonk de moed me in de schoenen. Zo gek dat ik in Parijs op deze afstand een veel hoger tempo kon volhouden. Wetende dat er toen nog heel veel kilometers volgden, en dat ik hier al na 17 km een dip heb.

Maar kom, niet treuzelen en blijven lopen. Ik probeer mijn gedachten te verzetten en loop op automatische piloot verder. Ik bereik het 20 kilometerpunt in 1u54’58”. Hierdoor heb ik nog 35 minuten om de laatste vijf kilometer af te leggen.

20 – 25 km

De laatste kilometers van de wedstrijd heb ik serieus op mijn tanden moeten bijten. Ik was moe, had pijn aan mijn benen en mentaal lukte het ook niet meer zo goed om te blijven pushen. Het enige wat me rechthield om toch te blijven doorgaan, was het feit dat het nog altijd mogelijk was om de finish te behalen in minder dan 2u30’. Met die gedachte in mijn achterhoofd strompelde ik (en dat mag je ook letterlijk nemen) verder in de hoop dat de kilometers zo snel mogelijk voorbij zouden gaan.

Uiteindelijk bereikte ik de finish in 2u28’28”. Check, doel behaald! Ik moet er wel aan toevoegen dat ik helemaal gesloopt was en geen kilometer verder had kunnen lopen. Misschien volgend jaar toch maar de Great Breweries 25 km als doel op zich nemen en hem niet vier weken na een marathon lopen 😉.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge