Training

Hardlopen voor beginners

hardlopen-voor-beginnersIn heel wat steden en gemeenten zijn de Start 2 Run-sessies opnieuw gestart en tijdens mijn vaste rondjes in het bos zie ik heel wat nieuwe gezichten. Ik vind het ontzettend leuk dat veel mensen het hardlopen een kans willen geven en speciaal voor hen wil ik wat tips op een rijtje zetten. Hardlopen is namelijk een geweldige sport, maar er zijn een aantal zaken waar je als beginner best rekening mee houdt.

Bouw rustig op

Uit eigen ondervinding weet ik dat het in het begin verleidelijk is om meer/langer te lopen dan goed voor je is. Maar doe het niet! Laat je lichaam rustig wennen aan het hardlopen en de constante schokken die je opvangt. Volg bijvoorbeeld een hardloopschema voor beginners (zoals Start 2 Run) om langzaam je conditie op te bouwen. Het wou namelijk erg jammer mocht je na drie maanden al in de lappenmand belanden.

Hou je trainingen bij in een logboek of app

Niets zo leuk en motiverend als je eigen vooruitgang te zien. Zeker in de eerste maanden van je hardloopcarrière ga je ontzettend snel vooruit. Je bouwt immers van 0 naar 5 kilometer op en dat is een gigantische stap! Hou daarom je trainingen bij in een logboek of hardloopapp (nike +, strava, runkeeper, …). Op momenten dat het even minder gaat, kan je dan terug kijken op de weg die je al afgelegd hebt. En geloof me, dat zal je vanzelf een goed gevoel geven.

Maar een logboek geeft je niet alleen motivatie, het helpt je ook om inzicht te krijgen in je trainingen. Wanneer ben je op je best? ’s Morgens of ’s avonds? Op welke ondergrond gaat hardlopen het vlotst? Hoe voelde je je na elke training? Op die vragen zal je logboek een antwoord kunnen geven zodat jij een nog betere hardloper wordt.

Schaf een goed paar hardloopschoenen aan

Ik kan het niet genoeg herhalen, maar investeer in een goed paar hardloopschoenen. Tijdens het lopen vangt je lichaam heel wat schokken op en zonder aangepast schoeisel zou je wel eens snel last kunnen hebben van een blessure. Weet je niet goed hoe en waar je een degelijk paar kan kopen? In dit artikel geef ik je een aantal tips voor het uitkiezen van een geschikt paar hardloopschoenen.

Stel een doel voorop

Ook al vind je het hardlopen nog zo leuk, op een bepaald moment zal je toch in een dip(je) vallen en merken dat het je aan motivatie ontbreekt. Op zo’n momenten is het hebben van een doel de perfecte stimulans om toch naar buiten te blijven gaan. En dat doel kan erg gevarieerd zijn: 30 minuten aan een stuk hardlopen, meedoen aan je allereerste wedstrijd, 10 keer per maand hardlopen, … Zolang het doel haalbaar en realistisch is, zal je er steeds meer plezier in hebben om het te behalen.

Succes!

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge