Training

Gratis hardloopschema’s

gratis-schemaHeel af en toe hou ik er van om zonder schema mijn ding te doen, maar vooral naar aanloop van een (grote) wedstrijd verlang ik naar de structuur en houvast van een hardloopschema. Op internet vind je heel wat gratis hardloopschema’s en de volgende drie heb ik zelf ook al gevolgd als voorbereiding op een wedstrijd.

Nike Running Club hardloopschema

Het Nike Running Club schema heb ik gevolgd naar aanloop van mijn eerste halve marathon en dit schema is mij ontzettend goed bevallen. Het schema focust op drie soorten trainingen: snelheid, uithoudingsvermogen en herstel. Elke week is opgebouwd uit twee snelheidstrainingen (zoals temporuns, fartlek, strides, heuveltraining, …), één duurloop en vier hersteldagen. Je moet er dan ook vanuit gaan dat je zeker 3 à 4 keer per week naar buiten gaat. Het schema is niet gepersonaliseerd, maar je kan het zelf wel makkelijk aanpassen aan jouw ervaringsniveau en agenda.

MY ASICS hardloopschema

Met MY ASICS kan je een persoonlijk trainingsschema voor een 5K, 10K, 10 miles, halve of hele marathon opstellen. De trainingsschema’s variëren in lengte van 12 tot 33 weken en afhankelijk van jouw voorkeur ga je 2,3 of 4 keer in de week aan de slag met het schema.

Elk schema gaat uit van 6 opeenvolgende fases: voorbereiding, sneller worden, afstand opbouwen, taperen, dag van de wedstrijd en herstel. In het schema is er plaats voor duurlopen, tempolopen en herstelruns, maar helaas worden er geen intervaltrainingen aangeboden.

Runner’s World hardloopschema

Ook Runner’s World biedt hardloopschema’s aan voor elke afstand en elk type loper. Zo hebben zij schema’s op maat, schema’s voor beginners, schema’s voor 5 en 10K en schema’s voor de halve of hele marathon. Afhankelijk van jouw doel en ervaring kies je dan een schema dat het best bij jou past. De schema’s bevatten zowel tempolopen, duurlopen als snelheidstrainingen (interval).

Loop jij met een schema?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sarah Timmermans 23 april 2018 at 13:18

    Beste Aurelie
    Op zondag 13 mei loop ik 15km in Brugge. Ik loop zonder problemen 10km. Kan je me enkele tips geven om de 15km probleemloos te halen?
    Liefs Sarah

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge