Wedstrijden

Een weekend vol PR’s

Dwars door BruggeHet Hemelvaartsweekend was op hardloopvlak een TOPweekend. Ik had een aantal weken geleden al besloten dat ik zowel op donderdag als op zondag aan een wedstrijd zou deelnemen. Wat ik niet gepland had, was om op beide dagen een PR te lopen. Donderdag liep ik tijdens de Denderloop eentje op de 5 km en zondag deed ik hetzelfde op de 15 km tijdens Dwars door Brugge. Wauw.

Laat ik beginnen met te zeggen dat die twee PR’s geheel onverwacht kwamen. Sinds de marathon van Antwerpen heb ik heel rustig getraind en geen tempoloopjes meer gedaan. Ik was dan ook verbaasd dat het juist in deze omstandigheden is dat die PR’s er komen. Ik vermoed dat mijn lichaam dan ook nood had aan rust om nadien beter te presteren.

Denderloop – 5,27 km in 26’13”

De Denderloop was mijn allereerste hardloopwedstrijd en ik probeer er dan ook jaarlijks aan de start te staan. De afgelopen jaren is mijn tijd op de 5 km sterk verbeterd. Bij mijn eerste deelname in 2013 liep ik hetzelfde parcours immers nog in 31’03”. Mijn doel voor dit jaar was om de wedstrijd te lopen aan 5’10”/km. Daarmee zou ik mijn parcoursrecord verbreken, maar zou ik geen PR lopen. Want eerlijk gezegd; ik voelde me ook niet klaar om heel snel te lopen. Sinds Antwerpen heeft mijn zelfvertrouwen immers een knakje gekregen.

Omdat ik in mijn dorp loop, doen er altijd heel wat mensen mee die ik ken. Dat zorgt voor een super ontspannen sfeer en ik had er dan ook heel veel zin in. De eerste kilometer liep ik met een pace van 4’46”. Veel te snel natuurlijk want dit kon ik nooit vijf kilometer volhouden. Ik vertraagde dan ook een klein beetje en probeerde me vast te klampen aan andere lopers die een tempo liepen dat ik kon volgen. Onderweg had ik het zwaar, maar ik voelde dat het mogelijk was om een PR te lopen. En dat gaf me extra energie om door te gaan. Zo kwam het dat ik de volgende 4 kilometer iets trager liep dan 5’/km.

Resultaat?

5,27 km in 26’13” waarbij ik de eerste vijf kilometer liep in 24’59”. Mijn eerste wedstrijd onder de 5’/km. Een moment om nooit meer te vergeten!

Dwars door Brugge – 14,8 km in 1u20’02”

Op zondag kon ik dankzij het werk meedoen aan Dwars door Brugge. Omdat ik op 27/5 de 20 km door Brussel loop, zag ik Dwars door Brugge dan ook eerder als een training dan als een wedstrijd. Mijn plan was om de pacer van 6’/km 10 km te volgen. Als ik dan voelde dat ik nog reserve had, mocht ik de laatste kilometers van mezelf versnellen. Dit is ook de manier waarop ik het in Brussel wil aanpakken en ik wilde alvast eens oefenen. Zo gezegd zo gedaan, de eerste kilometer liep ik braaf met de pacer mee. Maar ik voelde dat er meer in zat en ook de loopomstandigheden waren perfect.

Het was een vlak parcours, veel sfeer, ideaal loopweer en ik voelde me sterk. Na een innerlijke discussie met mezelf besloot ik ervoor te gaan.

Ik probeerde een tempo te zoeken dat uitdagend was, maar dat ik tegelijk ook een tijdje kon aanhouden. Dat bleek de eerste kilometers 5’30”/km te zijn. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe sneller mijn benen leken te gaan. Ik genoot er met volle teugen van en vertrouwde dan ook volledig op mijn lichaam. Doodgelukkig was ik, toen ik op 10 km zag dat ik mijn snelste tijd ooit gelopen had. Mijn dag kon nu al niet meer stuk. De resterende kilometers vlogen voorbij en ik zag dat mijn snelheid maar bleef stijgen. Dit had ik nog niet vaak meegemaakt .

Voor ik het wist, zag ik in de verte dan ook de finishbogen. Ik gaf voor de laatste meters nog eens alles wat ik mij had. Uiteindelijk bereikte ik de finish in 1u20’02” (of 5’23”/km). Ruim tien minuten sneller dan wat ik oorspronkelijk voor ogen had.

Vorig jaar liep ik de 20 km door Brussel in 2u30. Ik heb het voorbije weekend gezien waar mijn lichaam toe in staat is, maar toch blijf ik voorzichtig met het stellen van tijdsdoelen. Als ik in Brussel onder de 2 uur loop, ben ik al super tevreden! Al wat er bij komt, is mooi meegenomen, maar het hoeft niet.

Heb jij de komende weken nog wedstrijden gepland?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hanne 25 mei 2018 at 11:49

  Knappe prestaties! Ik ben blij dat ik je blog toevallig ‘gevonden’ heb: ook een meisje uit België dat aan een vergelijkbaar tempo loopt. Bedankt voor de inspiratie en motivatie!
  Ik liep in april voor het eerst een marathon in 4u31min & ben aan het twijfelen of ik op 21/10 de marathon in Brugge of op 28/10 de marathon in Brussel ga lopen.

  • Reply Aurelie 14 juni 2018 at 08:30

   Hey Hanne, dankjewel voor je lieve reactie! In Brugge en Brussel loop ik twee keer de halve marathon, laat me zeker weten welke het uiteindelijk wordt. Alvast heel veel succes met je voorbereiding! Mijn volgende marathon zal voor volgend voorjaar zijn :).

  Leave a Reply

  CommentLuv badge