Training

Tips voor het hardlopen in het donker

hardlopen-donkerReflecterende hardloopkleding is belangrijk tijdens ochtend- en of avond runs, maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden als jij gaat hardlopen in het donker. Met deze tips maak jij je hardlooprondjes in het donker veiliger én aangenamer. 

Pas je route aan

Ik hou van hardlopen in het bos, maar wanneer ik in het donker naar buiten moet, kies ik bewust voor een looproute door woonwijken en goed verlichte straten. Laat kleine steegjes, onverlichte paden, … dan ook voor wat ze zijn en opteer voor een route die je kent. Bovendien is het handig om altijd iemand te laten weten langs waar je (ongeveer) gaat lopen en hoelang je denkt onderweg te zijn. Mocht er iets gebeuren, dan weten ze tenminste waar ze moeten zoeken.

Loop in gezelschap

In de lente- en zomermaanden loop ik ontzettend graag alleen. In de herfst en winter ben ik echter geruster als ik samen met iemand anders kan lopen. Daarnaast ben je met twee (of meer) ook veel beter verlicht dan wanneer je alleen op pad gaat. En tegelijk is mijn motivatie om naar buiten te gaan ook wat groter als ik op voorhand met iemand heb afgesproken.

kalenji-run-light

Draag verlichting/reflecterende kledij

’s Avonds ga ik de deur niet meer uit zonder mijn Kalenji Run Light. Deze looplamp draag je op je lichaam en is voorzien van een wit licht voor op je borst en drie rode knipperlichtjes voor op je rug. Zo ben je zowel langs voor als langs achter zichtbaar. Het Run light zet je gemakkelijk aan met een druk op de knop en heeft drie standen: 90, 180 en 250 lumen. Het verlicht de eerste 20 meter van je pad en persoonlijk vind ik dat de laagste stand al meer dan voldoende licht geeft.

De batterij gaat maximaal 2 uur mee (5 uur wanneer je hem enkel in de laagste stand zet) en kan je opladen via een usb-kabeltje. Op voorhand had ik wat schrik dat het Run Light mij zou hinderen en de hele tijd zou bengelen, maar dat is absoluut niet het geval. Het blijft mooi op zijn plaats zitten en je voelt haast niet dat je het aanhebt. Vroeger liep ik met een hoofdlamp en fluo-vestje, maar dan loop ik duizend keer liever met het Run Light. Echt een aanrader voor wanneer je in het donker op stap gaat!

Wees steeds op je hoede

Blijf alert zodat je gemakkelijk kan ingrijpen in onvoorziene situaties. Ook al ben je nog zo goed verlicht, het kan altijd voorvallen dat andere weggebruikers jou niet gezien hebben. Vermijd eventueel om met muziek te lopen, zodat al jouw aandacht naar jouw omgeving kan gaan. Loop je niet graag zonder muziek? Draag dan bijvoorbeeld slechts 1 oortje zodat je toch niet helemaal afgeleid bent.

Heb jij nog tips voor mij?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Forever38.com (Vera) 24 november 2016 at 14:40

    Goeie tips hoor, ik breng ze allemaal in de praktijk. Wat ik ook doe in deze donkere dagen is dat ik altijd tegen het verkeer in ren, als in : aan de andere kant van de weg. Dan kan ik eventueel nog zelf wegduiken als ik onverhoopt toch ongezien zou zijn…

  • Reply Bente 24 november 2016 at 21:25

    Ik denk dat dat wel de belangrijkste zijn. Ik neem ook altijd mijn telefoon mee als ik in het donker ga hardlopen. Dan voel ik me toch ook net wat veiliger,

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge