Wedstrijden

Race: 20 km door Brussel

20-km-door-brusselWhat doesn’t kill you makes you stronger. Daarmee kan ik mijn hele wedstrijdervaring van afgelopen zondag samenvatten. Door de warmte verliep de 20 km door Brussel absoluut niet zoals ik in gedachten had. Na de wedstrijd overheerste dan ook vooral teleurstelling bij mij, maar nu begin ik langzaamaan te beseffen dat een slechte wedstrijd ook oké is en dat het mij zelfs sterker maakt.

De dagen voor de race

Laat ik eerst even teruggaan naar de dagen voor de 20 km door Brussel. Want de omstandigheden waarin ik meedeed, waren eigenlijk allesbehalve ideaal. Woensdag had ik mijn laatste werkdag voor het verlengde Hemelvaartsweekend en al van op het werk had ik erg veel keelpijn. Ook donderdag was die keelpijn er nog, maar toch besloot ik in de voormiddag mee te doen met de Denderloop (een wedstrijd bij mij in het dorp). Ik liep er de 5 km in 28:33 – op zich een prima tijd voor mij -, maar had veel last van mijn keel. Donderdagnamiddag werd die pijn alleen maar erger en begon ik ook te hoesten, hoofdpijn te krijgen en kon ik maar moeilijk ademhalen.

Vrijdagmorgen bracht ik dan ook een bezoek aan de dokter en ik vertelde hem dat ik zondag heel graag wou starten bij de 20 km van Brussel. Hij schreef mij medicatie voor en gaf mij de garantie dat ik mij tegen zondag al veel beter zou moeten voelen. Vrijdagmorgen nam ik de eerste pil in en de uren nadien waren een ramp. Ook al was het buiten ontzettend warm, toch had ik kippenvel over mijn hele lichaam en leek de kamer constant te draaien. Ik sliep de hele dag en tegen ’s avonds leek ik mij beter te voelen. Ook zaterdag had ik het gevoel dat het ergste voorbij was en dat ik zonder probleem aan de 20 km door Brussel mee kon doen.

Race day

De dag van de race voelde ik mij inderdaad top. Ik kon weer vrij ademen, had bijna geen last meer van mijn hoofd en ook mijn benen voelden goed aan. Vol goede moed begaf ik mij dan ook naar het Jubelpark waar ik met Marianne had afgesproken. Aangezien ze tropische temperaturen gaven, had ik mijn voorzorgen genomen en had ik mijn drinkgordel mee. Zo hoefde ik niet te wachten op de bevoorradingsposten en kon ik drinken wanneer ik wou.

1 – 5 km

Ik startte in box 5 en rond half elf kon ik samen met duizenden anderen aan de race beginnen. Het parcours van de 20 km door Brussel is erg heuvelachtig en ik besloot het dan ook, zeker gezien de warmte, rustig aan te doen. De eerste vijf kilometer verliepen goed en ik liep ze in iets minder dan 29 minuten. Ik nam mijn eerste gelsnoepje en dronk wat extra water en enkele honderden meters later ging het licht uit. Ik voelde me plots erg draaierig, had kippenvel over mijn hele lichaam en mijn hartslag schoot de hoogte in. Op dat moment liepen we in de volle zon en ik besloot nog wat te drinken en een beetje te wandelen tot als ik mij beter voelde.

6 – 10 km

Door te wandelen voelde ik mij snel beter, maar eens ik een aantal meter had gelopen, had ik opnieuw dezelfde symptomen als ervoor. Zucht, dat zag er niet goed uit wetende dat ik nog meer dan 14 km te gaan had. Gelukkig liepen we vanaf km 6 in het Ter Kamerenbos waar er toch wat meer schaduw was dan op de rest van het parcours. De misselijkheid bleef aanwezig, maar door af en toe een beetje te wandelen en te drinken, kon ik het onder controle houden. Dat was eventjes anders toen we op km 10 het Ter Kamerenbos weer verlieten.

11 – 15 km

Tijdens de kilometers die volgden, was er weinig schaduw op het parcours en ik voelde mij met de minuut slechter. Ik besloot om telkens 750 m te lopen en dat af te wisselen met 250 m wandelen. Ik zag die wandelstukjes als een beloning en ze hielpen mij om de loopstukken vol te houden. Mijn gemiddelde snelheid werd alsmaar langzamer, maar aangezien er een tijdslimiet van 4u op de wedstrijd stond, maakte ik mij geen zorgen. Al moest ik tot aan de finish wandelen, geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om op te geven.

16 – 20 km

Maar toen kwam plots die gevreesde Tervurenlaan; een kuitenbijter eerste klas die eindeloos lijkt te duren. Ik had het steeds moeilijker met de loopstukken en de helling matte mij helemaal af. Ik had dringend nood aan suikers en vroeg aan de eerste EHBO-post die ik tegenkwam naar cola. Dat is immers het enige dat er mij kan bovenop helpen als ik misselijk ben. Cola hadden ze niet, maar ze konden mij wel een ander gesuikerd drankje aanbieden. Ik besloot het aan te nemen en dronk het uit terwijl ik rustig op een stoeltje in de EHBO-tent zat. Na aan aantal minuten voelde ik mij wat beter en ik zette mijn weg naar de finish voort. Ik had nog twee kilometer te gaan, maar het werden de verschrikkelijkste die ik ooit afgelegd heb.

Ik had de EHBO-tent nog maar net verlaten, of de misselijkheid was terug, maar dan nog erger dan voorheen. Zelfs 750 m lopen was er te veel aan en ondanks de vele aanmoedigingen van het publiek langs de weg, kreeg ik het niet voor mekaar om langer dan een aantal minuten te lopen. Zo had ik mij deze wedstrijd helemaal niet voorgesteld. Ik raakte zo teleurgesteld en voelde mij zo slecht dat ik ter plekke in tranen kon uitbarsten. Ik verbeet mijn tranen en stapte verder naar de finish.

Intussen was de laatste kilometer ingegaan en werd ik ingehaald door ontzettend veel lopers die aan hun eindsprint begonnen waren. Mijn lichaam wilde op dat moment niet meer lopen dus bleef ik maar wandelen. Op 300 m van de finish stond een boog opgesteld en ik wist dat als ik nu geen effort zou doen om te lopen, ik mezelf dat achteraf heel hard zou beklagen. En dus liep ik met mijn laatste sprankeltje energie naar de finish. Mijn tijd? 2u31.

Ik had verwacht dat ik trager zou lopen door de warmte, maar dit had ik niet voorzien. De teleurstelling was dan ook groot en nog de hele namiddag en avond dacht ik aan mijn mislukte race. Nu besef ik dat slechte wedstrijden er ook moeten zijn. Ze leren mij de goede races nog meer te appreciëren. En ik ben er zeker van dat de volgende keer dat ik een dipje heb, deze 20 km door Brussel mij zal motiveren om door te zetten. Opgeven staat niet in mijn woordenboek en ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat het er ooit wel in komt.

Heb jij de afgelopen tijd nog een wedstrijd gelopen?

Liefs,
Aurelie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Michelle Dutoit 29 mei 2017 at 21:08

  Oh Aurelie! Zo vervelend zeg! Chapeau dat je over de finish bent geraakt! Gaat het al beter?
  Voor mij jammer genoeg geen 20 km van Brussel. Vrijdagmorgen tijdens de laatste training door mijn heup gegaan.

 • Reply Silke 30 mei 2017 at 11:57

  Oh, zo spijtig dat je genekt werd door je misselijkheid 🙁 Maar alsnog super sterk dat je niet opgaf hoor, het was zó ontzettend warm, je mag echt wel trots zijn op jezelf!! En volgende keer beter 😀 Liefs!

 • Reply Linda 10 juni 2017 at 19:27

  Spijtig dat je misselijk was tijdens je 20 km. Toch chapeau dat je het uitgelopen hebt. Daarbij is het zoals je zegt: een slechte race zorgt dat je meer waardering krijgt voor de betere. En die zullen zeker volgen. Liefs.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge